+381 62 202785 - Radno vreme: 09-15h. Posle 15h samo zakazano!

Uticaj domena i žiga na prisustvo na internetu je mnogin vlasnicima sajtova potpuno nepoznata stvar. Interesantno je da i mnoge kompanije propuštaju da naprave pametan izbor internet adrese ili naziva domena.

Zašto je važno da znamo uticaj domena i žiga na naše prisustvo na internetu?

Znate li da izabrani naziv domena može da bude u sukobu sa pravom žiga (brenda)? Naziv domena može da bude dostupan i pogodan za registraciju, ali to ne znači da je pravno bezbedan ili koristan.

Na primer, izabrani naziv domena može da bude u sukobu sa pravom žiga ili zaštitom ličnih podataka drugog lica. Zato je važno da, pre kreiranja prisutnosti na internetu, radi dobijanja vidljivosti u celom svetu, razumete sistem domena i njegov uticaj na sistem žiga (brenda).

Šta je u stvari domen?

Svaki kompjuter povezan na internet treba da ima jedinstvenu adresu, koja se sastoji iz prilično komplikovanog niza brojeva, nazvana IP (Internet protokol) adresa. Sistem naziva domena kreiran je da bi se pojednostavila upotreba tog niza brojeva za ljude. U osnovi ovaj sistem se sastoji od baze podataka koja povezuje numeričke adrese sa jedinstvenim alfanumeričkim elementima koji se zovu nazivi domena.

Domen se sastoji iz dva dela:

 • domen višeg nivoa, i
 • domen nižeg nivoa, koji zapravo predstavlja naziv vaše firme.

Šta je domen višeg nivoa?

 • Domen višeg nivoa može biti oznaka za državu, com, org, net, edu i slično.
 • Domen višeg nivoa .RS i .SRB se koristi za sve zainteresovane korisnike, bez obzira na to da li su pravna ili fizička lica.
 • Domen .CO.RS i .PR.SRB je interesantan za poslovne korisnike, bez obzira na to da li su pravna lica ili preduzetnici
 • Domen .ORG.RS i .ORG.SRB koriste poslovni korisnici koji su neprofitne organizacije (u našem zakonodavstvu aktuelan je termin „udruženja“).
 • Obrazovne ustanove i organizacije uobičajeno koriste domen .EDU.RS i .OBR.SRB, dok fizička lica registruju domen .IN.RS i .OD.SRB.

Koja je razlika između domena i naziva domena?

Internet domen je sistem u kome se internet adrese vezuju za određene lokacije na Internetu, servere, sajtove, e-poruke itd.

Naziv internet domena je vaša sopstvena internet adresa koju ste registrovali u okviru nekog internet domena, nacionalnog ili međunarodnog (npr. internet adresa mojpravnik.rs, u okviru .RS domena). Kada se koristi pojam „internet domen“ najčešće se misli na „naziv internet domena„.

Kako da izaberete naziv domena?

Izaberite naziv domena koji je isti ili sličan nazivu vaše firme ili proizvoda, pošto se takav domen lakše pamti. Ako posedujete žig, pametan je izbor da ga koristite kao domen nižeg nivoa. Takođe je dobra ideja da izaberete domen koji će razlikovati vaš posao i proizvode od drugih sličnih poslova i proizvoda, a takođe će se lakše zaštiti kao žig. Nikada nemojte da birate za dome naziv koji predstavlja zaštićeni žig druge firme, pošto se to smatra povredom prava žiga. U bazi Zavoda za intelektualnu svojinu možete da proverite da li je naziv domena koji ste izabrali već zaštićen kao žig neke firme.

Preklapanje žiga i domena (Uticaj domena i žiga)

Žig i domen mogu da se preklapaju iako su potpuno različiti sistemi. Zajedničko im je da ih podnosilac poseduje dok redovno plaća takse. Dva identična žiga mogu srećno da postoje paralelno i da ih poseduju različite kompanije za identične proizvode u različitim državama. U stvari, sistem žigova dozvoljava registraciju i upotrebu identičnih i sličnih žigova za različite klase roba ili usluga u istoj geografskoj oblasti ili državi, pod uslovom da predmetni žig nije čuveni žig.

Ko može da registruje domen?

Svako fizičko i pravno lice može da registruje naziv domena. Svako ko želi ili razmišlja o tome da postane vidljiv na internetu treba da registruje naziv domena. Još jedan važan aspekt naziva domena jeste da im je trajanje neograničeno, dok god plaćate takse.

Učinite da vaš sajt postane vidljiv

Kad jednom registrujete naziv domena, važno je da postojanje i sadržina vašeg poslovnog sajta budu vidljivi, tako da možete da privučete posetioce. Prvi korak je da registrujete naziv domena kod pretraživača google, yahoo i drugih, pošto se na njima pretražuju web stranice i dokumenti na internetu po ključnim rečima i frazama. Pri tome, svakako je potrebno i da izvršite SEO optimizaciju sajta (search engine optimization), odnosno podešavanje web sajta za pretraživače.

Gde se registruje domen?

RNIDS je organizacija koja upravlja Centralnim registrom domena, a u taj registar se upisujete preko ovlašćenog registra. Spisak ovlašćenih registara možete naći na sajtu https://www.rnids.rs/. Tu takođe možete proveriti da li je željeni naziv domena slobodan.

RNIDS

Slika: Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“, skraćeno RNIDS

Ne zaboravite:

 1. Sad kada znate šta je potrebno da biste registrovali domen, potrebno je i da imate na umu da ne postoji posebno internet pravo, već za poslovanje na internetu važe ista pravila kao i za svako drugo poslovanje.
 2. Kao što vidite, uticaj domena i žiga na prisustvo na internetu nije tako beznačajan kako to obično na prvi pogled izgleda.
 3. Dakle, da biste poslovali preko interneta, potrebno da je registrujete privredno društvo, odaberete način oporezovanja i sve uplate primate preko žiro računa.
 4. U suprotnom biste radili na crno i mogli da očekujete da će poreska inspekcija da zakuca na vaša vrata.

* Imajte u vidu da ovaj tekst predstavlja jedan od pristupa za razumevanje ovog problema. Međutim, baš kao i ostali tekstovi na ovom sajtu, pripremljen je samo u informativne svrhe i ne može da predstavlja pravni ili poreski savet. Iz tog razloga, uvek je pre postupanja potrebno da konsultujete Vašeg advokata ili računovođu, odnosno da nas angažujete radi dobijanja pravnog saveta radi rešavanja konkretnog pravnog problema.

Autor: Slavenka Gavrić Čukvas,
advokat i Zastupnik za intelektualnu svojinu